Søhavegård Krisecenter | Udsat for Vold
21708
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21708,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22173
 

Udsat for Vold

UDSAT FOR VOLD?

 

Udviklingen imod et voldeligt forhold sker ofte gradvist og over tid. Grænsen for hvad man finder normalt eller acceptabelt bliver derfor rykket over tid og det kan derfor være svært for den enkelte at vurdere om man lever i et voldeligt forhold. For at hjælpe har vi samlet en kort beskrivelse af forskellige former for vold nedenfor.

FYSISK VOLD

Fysisk vold er ofte kendetegnet ved slag, spark, skub, angreb med kniv og kvælningsforsøg, som påfører fysisk smerte og skade på den udsatte.

Den fysiske vold kan også være at blive holdt isoleret, fastholdt, spærret inde, forhindret i at spise eller sove.

Ud over de fysiske skader på kroppen, kan den fysiske vold også medføre dårligere psykisk trivsel. Det sker blandt andet på grund af den frygt, stress og nedbrydning af den ramtes selvværd, som opstår, når man udsættes for fysisk vold.

Den fysiske vold kan være mindre skadelig som ved lussinger og skub, men kan også være af så grov en karakter, at den medfører dødsfald eller drab.

SEKSUEL VOLD

Seksuel vold er seksuelle handlinger, som den udsatte direkte eller indirekte tvinges til at udføre.

Det kan eksempelvis være forsøg på tvunget samleje, voldtægt, seksuel beføling eller at få overtrådt sine seksuelle grænser.

Ligesom de øvrige voldsformer kan denne være meget krænkende og bruges til at opnå kontrol over et andet menneske.

ØKONOMISK VOLD

Økonomisk vold kan foregå på flere måder. Det kan eksempelvis være, hvis en mand eller kvinde bliver nægtet adgang til sin egen konto, bliver frataget sin løn og derfor må bede om lommepenge fra partneren, eller bliver tvunget til gældsættelse.

Ved økonomisk vold bliver den voldsudsatte frataget retten til at styre egen økonomi.

Kilde: Lev uden vold

PSYKISK VOLD

Psykisk vold kan eksempelvis være, når en partner eller et familiemedlem er voldsomt dominerende eller kontrollerende.

Er man i en længere periode udsat for psykisk vold som ydmygelser, kontrol, grov nedvurdering eller trusler om fysisk vold, kan det have store konsekvenser for ens selvværd og trivsel.

De fleste mænd og kvinder, der søger hjælp på et krisecenter, har været udsat for psykisk vold. Ofte har de levet med volden i mange år uden at få den rette hjælp. Dette skyldes blandt andet, at den psykiske vold har udviklet sig over flere år og kan være svær at få øje på.

Der er ikke ét parameter, der afgør, om man er udsat for psykisk vold. Volden ligger i gentagelsen og den systematiske nedbrydning. Nedenstående spørgsmål er derfor ikke en facitliste, men eksempler på eventuelle tegn på psykisk vold.

Du kan enten spørge dig selv om, hvordan følgende udsagn passer på din situation, eller bruge dem til at spørge ind, hvis du har en mistanke om at en du kender en der er udsat for psykisk vold.

 

Hvis du tænker på din nuværende partner, ville du så sige, at han/hun:

  • Er jaloux eller besidderisk
  • Forsøger at begrænse din kontakt til venner og familie?
  • Insisterer på altid at vide, hvor du er
  • Kalder dig øgenavne eller nedgør dig foran andre
  • Får dig til at føle dig utilstrækkelig
  • Bander eller råber af dig
  • Forhindrer dig i at have viden om eller adgang til familiens økonomiske ressourcer, også selvom du beder om det

STALKING

Stalking kan betegnes som en form for psykisk vold som flere, både kvinder, mænd og børn, er udsat for i dag.

Stalking defineres som gentagende hændelser der opleves krænkende eller forstyrrende for det menneske det udsættes herfor.

Det kan blandt andet dreje sig om at blive forfulgt, overvåget, at modtage gentagne sms’er og opkald, chikane, hærværk og rygtespredning.

Hændelserne kan virke harmløse, når de betragtes enkeltvis. Men den systematiske gentagelse kan skabe stor frygt og utryghed hos den udsatte.

Stalkingforløb kan strække sig over kortere perioder på et par uger til at vare flere år.

DIGITAL VOLD

Digital vold er en form for psykisk vold, der minder meget om stalking. Det særlige ved den digitale vold er, at overgrebene udelukkende foregår online, som på de sociale medier og på telefon.

Den udsatte kan eksempelvis modtage trusler om forskellige former for vold via digitale medier, få delt nøgenbilleder mod sin vilje eller få hacket sin telefon, så partneren kan skaffe sig adgang til personfølsomme oplysninger såsom opkald, sms’er og adgang til GPS.

Det er også digital vold, hvis man oplever at blive overvåget og kontrolleret i forhold til, hvem man taler i telefon med eller chatter med.

Den digitale vold begås enten af ukendte, bekendte eller en person i en nær relation. Digital vold udvikles og forandres i takt med den konstante udvikling af ny teknologi.