Den narrative tilgang er en faglig tilgang, der har fokus på de fortællinger, som den enkelte fortæller om sig selv eller som fortælles om personen. Formålet er at se nye muligheder i personens liv.
På Søhavegård Krisecenter tager vi udgangspunkt i den narrative tilgang i mødet med borgerne. Den narrative tilgang har fokus på forandringsmuligheder og den enkeltes meningsskabelse, herunder den enkeltes håb, intentioner, ønsker og værdier for et godt liv. Dette er ofte elementer der har været helt eller delvist fraværende i mange voldsudsattes liv.
Når man anvender den narrative tilgang, er det vigtigt at have fokus på at stille spørgsmålstegn og udfordre status quo. Det er samtidig vigtigt at forstærke de positive aspekter af borgerens historie og bidrage til at borgeren får et mere nuanceret billede af dennes egen situation og fortælling.
Dette afhjælper en ofte unuanceret og unødvendigt negativ fortælling om borgeren, dennes livssituation og dennes evne til at effektuere positiv ændring i eget liv.
Den narrative tilgang hjælper derfor borgeren til at identificere og fokusere mere på ressourcer.
Ved kontinuerlig fokus, styrkes derved de positive elementer i borgerens historie, ligesom borgeren også gerne fremadrettet skulle kunne opbygge et mere positivt livssyn.
Ved kontinuerlig fokus på positive aspekter i borgerens fortælling bliver der langsomt opbygget en positiv identitetsfortælling. Borgen får derved fokus på egne ressourcer samt evnen til at iværksætte positive tiltag og forandring. Man flytter derved borgerens fokus fra udfordringer og negative aspekter til ressourcer og positive aspekter.